Fenomén Audiokniha! Supraphon sa obzerá za minulým rokom a prezrádza chystané tituly hovoreného slova roku 2020.

Fenomén Audiokniha! Supraphon sa obzerá za minulým rokom a prezrádza chystané tituly hovoreného slova roku 2020.
24. januára 2020 spinaker

Fenomén Audiokniha! Supraphon sa obzerá za minulým rokom a prezrádza chystané tituly hovoreného slova roku 2020.

  • Nezaradené
  • Domáce

Vďaka rastúcemu počtu poslucháčov audiokníh, ktorí v aute, na cestách, pri odpočinku alebo pri domácich prácach sami, v páre, či s deťmi poslúchajú “knižky do ucha”, sa neustále rozširuje aj ponuka titulov. Vydavateľstvo Supraphon patrí k tradičným a najväčším vydavateľom nahrávok hovoreného slova a jeho kompletný katalóg na portáli Supraphonline.cz obsahuje najmenej tisícku titulov. Supraphon stojí ako vydavateľ na troch pomyselných nohách, ktorými sú populárna hudba, vážna hudba a hovorené slovo. Vlani vydal celkom osemdesiat titulov, z ktorých dve desiatky patrili práve k hovorenému slovu. O novinkách tohto žánru tiež pravidelne informuje poslucháča na špeciálnej platforme „Salón hovoreného slova“, ktorý je súčasťou jeho webových stránok.

Vlani zaujal Svěrák, Kaiser, Orozovič, Czendlik, Radůza, úspešné boli aj komplety nahrávok divadla Semafor a Wericha!

K najúspešnejším zvukovým knihám Supraphonu v minulom roku patrí napríklad: „Cesta do praveku“ Karla Zemana, kedy ikonický filmový príbeh skvele načítal Oldřich Kaiser; nový román Zdeňka Svěráka „Strážca nádrže“, ktorý vyšiel v autorovej osobitnej interpretácii; „Slávne české kriminálne príbehy“ od I. M. Jedličku zaujali pútavým podaním Norberta Lichého; životopis legendy českého swingu Jiřího Traxlera „Život v rytme swingu“ oživil charizmatickým hlasom Igor Orozovič, ktorý pred časom s nomináciou na Tháliu stvárnil protagonistu aj na scéne Národného divadla. Zo svojej vtipnej knihy „Z denníka ajťáka“ vytvoril audioknihu komik Lukáš Pavlásek a z autorského čítania knihy „Neboj sa vrátiť domov“ Márie Svatošovej a Aleša Palána vznikla pozoruhodná audiokniha o tabuizovanej téme smrti.

Poslucháčov vlani zaujala aj audioverziu bestsellera „Posteľ, krčma, kostol“ obľúbeného kňaza Zbigniewa Czendlik, či súbor „33 povestí o hradoch a zámkoch“ v prednese Jána Kanyzy. U detských poslucháčov bodoval Supraphon predovšetkým svojráznou hudobnou rozprávkou pesničkárky Radůzy pod názvom „Uhlíř, princ a drak“ aj veselou históriou epochálneho vynálezu žiarovky „Taťuldo, zhasni!“ od Divadla Spejbla a Hurvínka. Zaujali aj pútavo, zrozumiteľne a poslucháčsky ústretovo nahrané „Najkrajšie príbehy z Biblie“ v podaní hereckých hviezd Jiřího Dvořáka, Hany Maciuchovej, Simony Postlerovej, Jana Kanyzy a Miroslava Táborského. Na záver minulého roku vydal Supraphon dve archívne lahôdky: „Suma sumárum Jana Wericha“, kompletujúce Werichove slávne aj neznáme nahrávky, a k šesťdesiatemu výročiu založenia presláveného divadla Semafor výpravný 15 CD komplet „Zuzana, Jonáš a spol./9 hier z rokov 1959-1964“.

Chystajú sa audioknihy so Stivínovou, Táborským, Lichým, Šafránkovou A tiež oslavy 90. výročia narodenia Ota Pavla či 100 rokov legendárneho Spejbla!

Tento rok v edícii hovoreného slova otvorí Supraphon koncom februára, kedy vydá novinku skúsenej autorky relaxačných nahrávok, psychologičky a liečiteľky PhDr. Miroslavy Maškovej. Pod názvom „Rozjímanie s anjelmi“ nadviaže autorka na svoje úspešné audioknihy „Tajemno okolo nás“ a „Zaspávanie s anjelmi“. Z jarnej produkcie možno tiež predznamenať audioknihu „50 najznámejších bájok“ v podaní obľúbených hercov Pavla Zedníčka, Simony Postlerovej či Arnošta Goldflama. V nahrávacom štúdiu práve vznikajú audioknihy „Baron Prášil“ s Miroslavom Táborským či pozoruhodný životopisný bestseller „Michelle Obamová, Môj príbeh“, ktorý číta Zuzana Stivínová.

V júni uctí Supraphon deväťdesiate výročie narodenia jedinečného spisovateľa Ota Pavla. Z jeho diela sa pripravuje komplet slávnych archívnych nahrávok doplnený o nové. Do nahrávacích štúdií sa tiež chystajú herci Pavel Kříž, ten preto, aby mohla vzniknúť audiopodoba rozprávky „O statočnom kováčovi“, a Norbert Lichý, ktorý načíta dojemný a slávny príbeh o psej vernosti „Lassie sa vracia“. V aktuálnom pláne edície audiokníh Supraphonu upúta taktiež kriminálka Michala Sýkoru „Ešte nie je koniec“, ktorú preslávila televízna séria „Vodník“, memoárový román „Nikdy nie je neskoro na šťastné detstvo“ od Beatrice Landovskej v podaní Libuše Šafránkovej a historicko-fantastický román „Lvářka“ mladej autorky Terezy Janišovej, ktorý číta Bára Hrzánová. Ani tento rok nezostane bokom cenný archív Supraphonu, ktorý umožní vznik rozsiahleho kompletu z nahrávok Osvobozeného divadla a tiež reprezentatívnej kompilácie nahrávok, oslavujúcej 100. výročie vzniku legendárnej bábky Spejbla.

Tituly Supraphonu ako aj ďalšie audioknihy si môžete kúpiť aj na www.spinaker.sk.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*