DomácePop/Rock

Divokej Bill oslávi 25 rokov – prináša nový album a narodeninové turné!

By in Pop/Rock, Domáce

Divokej Bill oslávi 25 rokov – prináša nový album a narodeninové turné!

  • Pop/Rock
  • Domáce

Čakanie na nový album Divokého Billa je na konci. Na deň presne, šesť rokov od vydania poslednej radovky Tsunami, spatrí svetlo sveta Bazilišek. Pod menom mýtického tvora vyjde zostava dvanástich nových nahrávok, ktoré predstavujú obľúbenú českú formáciu v roku osláv štvrťstoročia jej úspešnej existencie.

Divokej Bill nestráca ani po viac než dvoch dekádach svoju typickú melodickosť a energiu – fanúšikovia sa o tom budú môcť presvedčiť už 5. mája, kedy vyjde nový album, i na následnom turné, ktoré sa začne 2. júna v Plzni a bude obsahovať symbolických 25 zastávok. Oslavy svojich 25. narodenín Divokej Bill zahájil vydaním nového singla s názvom Lahůdky.

„Je to jediný ‚slaďák‘ na albume, v rytme valčíku, čiže na tri doby, v D dur. Nápad a inšpiráciu napísať takú pesničku som dostal, keď som bol na diskotéke a sledoval, ako ľudia radi tancujú na pomalé skladby, pretože sa pri tom môžu túliť. Prešiel som si diktafón s nápadmi a jeden šikovný tam bol. A bola tam aj poznámka ‚máš oči jak trnky‘, tak som si povedal, že to by sa mohlo páčiť aj na Morave… Navyše téma piesne zdrhnúť niekam preč, do kľudu, od toho fofru dnešného sveta, sa tak trochu prelína celým albumom. V rádio verzii je pesnička skrátená, na albume je ešte o minútu dlšia a môžete tu počuť i jedného z našich hostí – Unique Quartet (aby ste sa mohli túliť dlhšie…),“ komentuje so širokým úsmevom Lahůdky frontman kapely Vašek Bláha, ktorý je takmer výhradným autorom väčšiny piesní na novinke a tentokrát i hudobným producentom.

Lahůdky i ďalšie songy, ktorých sa z pôvodných 20 vošlo na album nakoniec 12, kapela cibrila v posledných rokoch na skúškach i na koncertoch. Niektoré z noviniek vďaka tomu už môžu pozorní fanúšikovia poznať. Prvú oficiálnu ochutnávku z albumu Bazilišek – song Temný král, ktorý je dielom gitaristu Billov Romana Procházku, poznajú tiež diváci vďaka rozprávke Princezná zakliata v čase 2.

Spomínaná obohranosť” piesní v skúšobni i na koncertoch je podľa Vaška Bláhu pre nový album pomerne signifikantná a v určitom zmysle slova ide o návrat ku koreňom: „Strávili sme veľa času skúšaním a vymýšľaním aranžmánov nových pesničiek. Tak sme to robievali na začiatku. Chceli sme, aby album bol skôr obohraný v skúšobni, než vyprodukovaný v štúdiu. Sú to dva svety, oba super, ale teraz bola naša predstava takáto. Chceli sme, aby to znelo viac ako, keď hráme naživo. Veľa zborov, viac „hurá systém“, než „vypiplaná“ štúdiovka. Vtipne to okomentoval náš basák Jurda, keď povedal, že je to najdrahší živák na svete.“

Okrem vkladu samotnej kapely je potrebné v prípade novej, v poradí už ôsmej radovky, spomenúť tiež štúdio SONO Doupě Records, kde Billovia už tradične nahrávali, a Adama Karlíka mladšieho. „Hoci album vznikal v našej produkcii, čo vlastne tiež bolo ako za starých čias, menovec nášho huslistu, Adam, nám s ním veľmi pomohol. Poradil nové triky, priniesol nové nápady a pohľad zvonku,“ hovoria o spolupráci Billovia, ktorí sa pri názve albumu inšpirovali jednou z piesní: „Ako osemčlenná kapela sme vlastne taký bláznivý bazilišok. Rôzne názory, nálady, pohľady na svet, emócie, egá. Je to pel-mel…“

Že je to poriadne divoký pel-mel, ktorý však dokáže dohromady skvelo fungovať a navyše odovzdávať svoju energiu ďalej, dokazuje, že kapela úspešne funguje už úctyhodných 25 rokov. Svoj „vek“ spoločne glosujú: „Už síce nie sme mladí chlapci, ale cieľ je stále rovnaký – dobre sa pobaviť, potešiť ľudí a užiť si každú akciu naplno!“  

Tieto slová Bill hodlá dokázať na nadchádzajúcom turné 25, na ktoré sa práve intenzívne pripravuje. Na 25 starostlivo vybraných miestach pod holým nebom zaznie vždy minimálne 25 skladieb plus prídavky, pričom Bazilišek bude zastúpený hneď šesťkrát. „Chýbať ale samozrejme nebudú ani všetky obľúbené hity, ktoré majú ľudia radi! Chceme, aby to bola jazda. Denne skúšame, snažíme sa schudnúť a zoceliť hlasivky i pečeň. Ako vždy je to pre nás veľká radosť. Ale tiež veľká výzva a zodpovednosť. Nálada na palube je skvelá, veľmi sa tešíme,“ pozýva kapela na svoje narodeninové oslavy, ktoré si predĺži až do budúceho roka, konkrétne do 19. januára 2024, kedy všetko vyvrcholí špeciálnym koncertom v pražskej O2 aréne. Viac informácií o turné i o predpredaji vstupeniek nájdete na www.divokejbill.cz.

Zdroj: TS, Supraphon

Tituly skupiny Divokej Bill nájdete na spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*