DomácePop/Rock

“Dasha Symphony” je album, ktorý rozdáva radosť.

By in Pop/Rock, Domáce

“Dasha Symphony” je album, ktorý rozdáva radosť.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Dasha, jedna z aktuálne najpopulárnejších českých speváčok, prichádza s novým albumom. Novinka vychádza z už existujúceho koncertného programu Dasha Symphony a pôvodne mala vzniknúť ako živý záznam koncertu Dashe s Filharmóniou Hradec Králové. Zaujímavosťou je, že vzhľadom na jarnú karanténu, kvôli ktorej nebolo možné uskutočniť koncerty pred divákmi, album napokon vznikol vo forme štúdiovej nahrávky.

To znamenalo nahrávanie hudobných základov v sále Filharmónie Hradec Králové a následne Dasha spoločne so svojím hudobným súputníkom, skladateľom a producentom Davidom Solařom nahrala všetky vokály v intímnom domácom prostredí štúdia SO-LA-RO na Vyžlovke. Okrem niekoľkých českých piesní prináša album predovšetkým svetovo obľúbené evergreeny. Ich aranžmány pre symfonický orchester a skupinu Pájky Pájk napísal skúsený dirigent, skladateľ a aranžér Martin Kumžák. Vznikol tak nevšedný album, ktorý rozdáva radosť a v súčasnej dobe môže pôsobiť priam terapeuticky.

Dasha patrí už niekoľko rokov k najpopulárnejším interpretkám českej hudobnej scény. Preto je prekvapivé, že teraz vydáva svoj ešte len druhý sólový album. Zatiaľ čo debutový album Konečně z roku 2017 obsahoval pôvodný repertoár, ktorého väčšinovým autorom bol sám producent nahrávky David Solař, tentokrát si vybrala prevažne osvedčený svetový repertoár. „V muzike mám rada pestrosť, nie som zaťažená na jeden hudobný štýl. Páči sa mi z každého niečo, a s tým sme vyberali i jednotlivé piesne do tohto projektu. Siahla som po tom, čo mám z hudby naozaj rada,“ uviedla speváčka.

Dirigent Martin Kumžák upresnil: „S malou partiou sme už tieto piesne hrali, je to asi osem rokov, čo Dasha prišla s nápadom na rozšírenie o symfonický orchester. Vyberali sme teda z ostávajúceho repertoáru, Dasha si vybrala nejaké české veci a počas tých ôsmich rokov sme program ešte o jednu alebo dve piesne doplnili. Dohodli sme sa na tom, čo by sa jej pekne spievalo a čo by s orchestrom mohlo byť zaujímavé. Koncertné turné Dasha Symphony má rovnakú dramaturgiu a na album sme zvolili štrnásť skladieb, tuším z osemnástich.“ Vznikol tak naozaj veľkorysý hudobný projekt s výborne hrajúcim orchestrom a kapelou Pájky Pájk, s vydarenými aranžmánmi dirigenta Martina Kumžáka a v neposlednom rade s Dashou, spievajúcou v skvelej forme.

Album Dasha Symphony obsahuje svetové hity nedávne, ale i zo vzdialenejšej minulosti, zaspievané mimoriadne dôstojne. Všetky piesne sú dlhodobo v repertoári Dashy a v uplynulých rokoch sa objavili tiež v populárnej televíznej relácii Stardance.

Na albume znie prevažne angličtina ale i francúzština, taliančina, a v troch nahrávkach i čeština. Prvýkrát sa tu na oficiálne vydanej nahrávke objavuje i pôvodná pesnička Modlitba, patriaca medzi najobľúbenejšie v koncertnom repertoári Dashy. „Pieseň Modlitba existuje už dvadsať rokov, dokonca vyhrala autorskú piesňovú súťaž Evropa Hit. Nikdy a nikde ale zatiaľ nevyšla. Je úžasné, že jej čas prišiel práve teraz. Je totiž nielen krásna vo svojej melodickosti, ale s orchestrom sa mohla skvelo uplatniť,“ dodáva Dasha.

Dasha Symphony je pomyselným soundtrackom Dashinho hudobného života. Nechýbajú tu hity ako Don´t You Worry ´bout a Thing (Stevie Wonder), Fantasy (Earth, Wind & Fire), Empire State Of Mind (Alicia Keys), Get Here (Oleta Adams), Fields Of Gold (Sting) alebo Man In The Mirror od Michaela Jacksona, na ktorú vznikol i videoklip. Špeciálnu pozornosť si rozhodne zaslúži skladba Adagio, klasické dielo barokového skladateľa Tomaso Albinoniho s talianskym textom slávnej belgicko-kanadskej speváčky Lary Fabian.

Tento mimoriadny hudobný projekt popierajúci žánrové hranice vydáva Supraphon na CD i digitálne 2. októbra a na ten deň plánuje Dasha so skupinou Pájky Pájk Martina Kumžáka a s Filharmóniou Hradec Králové uskutočniť odložený koncert v Hradci Králové. „Album už sa tu pochopiteľne nahrávať nebude, ale rovno sa pokrstí,“ uzatvára s úsmevom Dasha.

 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*