“Cudzinec” je knižná novinka slovenského autora, ktorý sám žije v Nórsku.

“Cudzinec” je knižná novinka slovenského autora, ktorý sám žije v Nórsku.
21. februára 2020 spinaker

“Cudzinec” je knižná novinka slovenského autora, ktorý sám žije v Nórsku.

  • Nezaradené
  • Domáce

Oddychovka, ktorá vás zavedie do krajiny fjordov. Do nej sa zamiloval sám autor, ale aj jeho hrdina hudobný producent. Rozhodne sa tam žiť, má svoju víziu, ale osud sa s nami občas zahráva a všeličo pomení. Minulosť totiž nepozná hranice, vzdialenosť a démoni nás vedia prenasledovať, nech sa utiahneme kdekoľvek. Najdôležitejšia je však nádej, že všetko dobre dopadne…

Cudzinca si pochvaľuje aj spevák Peter Nagy: „Je to príjemné prekvapenie. Autorov knižný debut a pritom zaujímavý, neokukaný príbeh s nezvyčajným a nečakaným prepojením hlavných hrdinov v čase. Cudzinec je pútavá knižka a vďaka autorovmu doslova milostnému vzťahu k novému domovu má kniha „nórsky” pokoj.“

Úspešný hudobný producent Jakub má na Slovensku život, ktorý mu možno iba závidieť. A práve závisť, nekompetentnosť ľudí, s ktorými musí spolupracovať, ale aj katastrofálna spoločenská situácia, korupcia na najvyšších miestach a byrokracia v úradoch sú dôvodom, prečo sa v štyridsiatich štyroch rokoch rozhodne začať odznova v Nórsku.

Necháva za sebou stres, prácu i jedno tajomstvo, ktorému sa za tie roky prispôsobil natoľko, že ho už ani nevníma. Netuší, že sa jeho nový život pretne s rodinou zo susedstva, a to až tak intenzívne, že sa presvedčí, že minulosť nemá problém prekonať ani dvetisíc kilometrov a dostihnúť ho na ďalekom severe.

Všetko, o čom Jakub sníval, sa plní, lenže objavia sa záležitosti, o ktorých si myslel, že ostali za hranicou alebo sa ho netýkajú. A tak musí zabojovať s minulosťou i s démonmi budúcnosti.

Rozprávaniu nechýba autenticita, je presiaknutá severskou atmosférou, čo je pri takýchto príbehoch veľmi dôležité. Napriek tomu nie je Cudzinec autobiografia, tvrdí Pavol Božík. Opisuje skutočné miesta, kde žije a pohybuje sa. Inšpiroval sa ľuďmi, ktorých tam stretol. A porovnáva, ako fungujú veci na Slovensku a v Nórsku… no ide o fiktívny príbeh. „Verím však, že sa mi do knihy podarilo preniesť aj kus tej nórskej pohody, ktorú tu zažívam,“ dodáva autor.

Pavol Božík je novinár a publicista, žije v Nórsku. Pôsobil v redakciách denníkov Nový Čas a Plus 1 deň, týždenníkov Nový Čas Ľudia a Šarm, v Rádiu Expres, v umeleckej agentúre Forza: Forza Music, kde ako stratég a marketingový manažér spolupracoval s domácou aj so zahraničnou hudobnou i speváckou špičkou. Vyvinul a vlastní kultúrny web Kukninato.sk.

Za touto knihou je vlastne známa herečka Iva Janžurová, prezradil nám Palo Božík. Ešte ako školák sa dostal na divadelné predstavenie, kde hrala táto úžasná herečka a po skončení vytiahol magnetofón s mikrofónom, že s ňou nahrá rozhovor. Bol to výstrel do tmy, no herečka sa zachovala profesionálne a „decku“ dala interview. „Ešte teraz sa chvejem, keď sa k tomu vraciam. Žiadne naháňanie sa, žiadne povyšovanie, s nezabudnuteľným úsmevom mi odpovedala na všetky otázky,“ spomína si Pavol Božík.

Rozhovor spracoval a poslal do regionálneho týždenníka. Tam čoskoro vyšiel bez jedinej zmeny a zásahu. Tak sa začala jeho novinárska a teraz už aj spisovateľská cesta…

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*