Blue Effect: Míľnik českého beatu a jazzrocku vychádza v reedícii a s doteraz nevydanými bonusmi.

Blue Effect: Míľnik českého beatu a jazzrocku vychádza v reedícii a s doteraz nevydanými bonusmi.
28. februára 2020 spinaker

Blue Effect: Míľnik českého beatu a jazzrocku vychádza v reedícii a s doteraz nevydanými bonusmi.

  • Domáce
  • Jazz/Blues

Blue Effect: Nová syntéza (Komplet na 2CD a 2LP).

Dva z najzásadnejších albumov československej beatovej a jazzrockovej scény sa dočkali exkluzívnej remastrovanej reedície. Jedná sa o spoločný komplet dvoch hlavných albumov skupiny Blue Effect a Jazzového orchestra Československého rozhlasu „Nová Syntéza“ a „Nová Syntéza 2“. Okrem Radima Hladíka, Leška Semelku, basistu Jiřího Kozla, vynikajúceho bubeníka Vlada Čecha a basistu a speváka Josefa Kůstky, sa na albumoch podieľali napríklad aj jazzový trubkár Laco Déczi, Jiří Stivín, Karel Růžička, Martin Kratochvíl a mnoho ďalších zásadných hráčov tej doby. Starostlivo zremasterovaný album vychádza na dvoch LP a dvoch CD s doteraz nevydanými bonusmi 28. februára na značke Supraphon.

V roku 1971 to bola naozajstná udalosť. Rocková kapela Blue Effect spojila sily s Jazzovým orchestrom Čs. rozhlasu. Štúdiový záznam podporený koncertnou prezentáciou skladieb zlúčil dve predtým zdanlivo nezlučiteľné partie. V našich pomeroch bol prekvapením, hoci inak poňatá spolupráca beatu a big bandu by sa našla – napríklad na albume „Odyssea“ brnenského Atlantiku a Gustava Broma. Pražský album však išiel iným smerom. Čisto inštrumentálny obsah bol viac veľkokapelovým jazzom než rockom, ale rázni rytmici Kozel a Čech, excelentný gitarista Hladík a klávesák Semelka sekundovali viac ako zdatne. O tri roky mladšie pokračovanie je už väčšinou naspievané, hoci rozhodne nejde o trojminútové popevky. S textami Pavla Vrbu, Borisa Janíčka a Eduarda Pergner si páni Lešek Semelka a Josef Kůstka poradili skvele, hudobná časť potom už naznačovala, že experiment chytá skôr rockové parametre.

“Sú to fajn spomienky na takmer päť dekád staré chvíle, kedy sme nad ráznosťou dychovej sekcie, takmer free sólami, gitarovými nálety, rytmikou Kozel plus Čiech i parádnym súbojom Leškovho chrapláku s mocným big bandom iba prekvapene preglgli. Vývoj sa potom síce posunul inam, ale tieto dve albumove zastavenia nepochybne patria medzi zásadné zákruty modernej československej muziky sedemdesiatych rokov, “ dodáva editor kompletu Karel Deniš.

Zaujímavosťou je, že úvodný motív z „Novej Syntézy“ použili v zrýchlenej podobe One-T + Cool-T v slávnom hite „The Magic Key“ z roku 2002, ktorý trhal rebríčky svetových hitparád. Autorstvo československej progresívnej kapele Blue Effect priznáva aj heslo venované tomuto singlu na Wikipédii.

Táto reedícia ponúka remastrovaný zvuk, rekonštruovaný obal, dokumentárne sleeve notes a fotografie, vinyly o váhe 180 gramov a CD bonusy. Tie sú tvorené pri prvom albume viac ako dvadsaťminútovou variáciou JOČRa na Chačaturjanovu hudbu k baletu Gajania (prvýkrát na CD, sólo tiež Radim Hladík), v druhom prípade tromi inštrumentálnymi skladbami M. Efektu, na druhú Syntézu v mnohom nadväzujúcimi.

Dve Nové syntézy – Blue Effect & Jazzový orchester Československého rozhlasu vydáva Supraphon na dvoch LP, dvoch CD aj digitálne s bonusmi 28. februára 2020 a vy si ich môžete kúpiť na www.spinaker.sk.

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*