Beethoven v podaní legendárneho Smetanovho Kvarteta vychádza prvýkrát celosvetovo.

Beethoven v podaní legendárneho Smetanovho Kvarteta vychádza prvýkrát celosvetovo.
25. augusta 2020 spinaker

Beethoven v podaní legendárneho Smetanovho Kvarteta vychádza prvýkrát celosvetovo.

  • Domáce
  • Klasika

Svet klasickej hudby tento rok oslavuje 250. výročie narodenia hudobného génia Ludwiga van Beethovena. Supraphon pri tejto príležitosti pripomenie jedinečné umenie legendárneho Smetanovho kvarteta v skvelej integrálnej nahrávke jeho kvartetov, ktoré vznikli na prelome 70. a 80. rokov v Prahe pre Nippon Columbia. Tento skvost je o to hodnotnejší, že vychádza prvýkrát na CD za hranicami Japonska. Komplet 7CD, ktorý vydáva Supraphon už 28. augusta 2020, obsahuje aj voucher na stiahnutie nahrávky v Hi-Res 24 bit / 192 kHz.

Smetanovo kvarteto patrí k súborom, ktoré si rozhodne zaslúžia označenie „legendárny“. Toto zoskupenie si v priebehu viac než štyroch desaťročí (1945–1989) podmanilo najslávnejšie svetové pódiá. Získalo si výnimočné postavenie a nadšenie publika obzvlášť vo Veľkej Británii, USA a Japonsku. „Smetanovci“ sa (o.i. vďaka rozhodnutiu hrať celý repertoár naspamäť) vypracovali k dokonalej súhre a flexibilite vo vedení jednotlivých hlasov. Beethovena študovali a hrali od prvých rokov svojej existencie, po Smetanovi bol ich najhranejším autorom a od roku 1978 mali v repertoári celé jeho kvartetné dielo. Niektoré z jeho diel študovali i niekoľko rokov, než ich uviedli na koncertnom pódiu.

Za posledné desaťročie sa síce mnohé zmenilo na poli interpretačnom i technickom, Beethoven Smeta-novho kvarteta, ostáva však svojou dynamikou a živosťou prejavu stále rovnako strhujúci i pre dnešného poslucháča.

Smetanovo kvarteto v rokoch 1976 až 1985 uskutočnilo so supraphonským nahrávacím tímom projekt integrálnej beethovenskej nahrávky pre japonskú spoločnosť Nippon Columbia. Nahrávka starostlivo zremasterovaná z pôvodných analógových pásov vychádza teraz prvýkrát za hranicami Japonska a pre milovníkov dokonalého zvuku prináša možnosť počúvania v zvukovej kvalite Hi-Res 24 bit / 192 kHz. Výpravný 7CD-box a tiež album v digitálnych formátoch vychádza v piatok 28. augusta v Supraphone.

Smetanovo kvarteto:
Jiří Novák – 1. husle
Lubomír Kostecký – 2. husle
Milan Škampa – viola
Antonín Kohout – violoncello

7CD Smetanovo kvarteto nájdete na www.spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*