DomácePop/Rock

4 Tenori vystúpia budúci rok v svetoznámej newyorskej Carnegie Hall.

By in Pop/Rock, Domáce

4 Tenori vystúpia budúci rok v svetoznámej newyorskej Carnegie Hall.

  • Pop/Rock
  • Domáce

Rok českej hudby 2024 prinesie 4 Tenorom ďalší významný míľnik v ich úspešnej hudobnej dráhe – koncert v prestížnej newyorskej Carnegie Hall. Pri tejto príležitosti zoskupenie tiež nahráva s Českým národným symfonickým orchestrom Smetanovu Vltavu, ktorá bude oficiálnym singlom projektu Smetana200.

Čoraz populárnejšia, zlatými a platinovými platňami ocenená hudobná formácia 4 Tenori sa blíži k ďalšiemu míľniku vo svojej kariére. Štvorica odspieva 10. októbra v Mariánskych lázních svoj 200. koncert. Doposiaľ ich na pódiách videlo už viac ako 150 000 divákov a ďalšie vystúpenia majú naplánované už na niekoľko rokov vopred. Od septembra tohto roka do konca budúceho roka ich čaká vyše 100 koncertov doma i v zahraničí.

V týchto dňoch 4 Tenori nahrávajú s Grammy oceneným Českým národným symfonickým orchestrom Smetanovu Vltavu z cyklu symfonických básní Má vlast, ktorá bude oficiálnym singlom projektu Smetana200 s cieľom pripomenúť 200. výročie narodenia Bedřicha Smetanu v roku 2024. 4 Tenori nahrávajú skladbu trojjazyčne (česky, anglicky a nemecky) a vyjde začiatkom budúceho roka v Supraphone. Naživo zaznie prvýkrát 6. januára 2024 na Novoročnom koncerte v Ostrave v sprievode Filharmónie Bohuslava Martinů s dirigentom Leošom Svárovským.

Rok českej hudby 2024 privedie 4 Tenorov k debutu v svetoznámej newyorskej Carnegie Hall. Na 23. mája 2024 si pre americké publikum pripravujú špeciálny program From Broadway to Hollywood, v rámci ktorého zaznejú najslávnejšie melódie z filmov a muzikálov a chýbať nebude ani Smetanova Vltava. Predpredaj koncertu sa začne 27. októbra 2023.

„Vedenie Carnegie Hall starostlivo zvažuje, komu umožní vystúpiť na jednej z najprestížnejších scén sveta. Keď mi napísali, že radi privítajú našich 4 Tenorov, bol to jeden z najkrajších okamihov v mojej kariére producenta,“ hovorí producent Janis Sidovský.

„V New Yorku som pred rokmi vystúpil s Evou Pilařovou v Rainbow Room v Rockefellorovom centre. Dodnes spomínam na tú atmosféru a je pre mňa veľká česť, že zaspievam tiež v Carnegie Hall, o čom sa mi ani nesnívalo,“ komentuje špeciálnu koncertnú príležitosť spevák Pavel Vítek. „Spievať muzikály tam, kde sa písala história svetového hudobného divadla, je neuveriteľný adrenalín. Na Broadway a New York som veľmi zvedavý, idem tam prvýkrát,” dopĺňa Jan Kříž. „Budeme prví interpreti českých muzikálov, ktorí vystúpia v Carnegie Hall, čo je veľký záväzok i výzva,“ uvažuje Michal Bragagnolo a Marian Vojtko dodáva: „Na Broadwayi som videl Fantóma opery a v máji jednu z árií z tohto muzikálu zaspievam v Carnegie Hall. Už teraz mám trochu trému, ale veľmi sa teším.“

4 Tenori sú vokálnym zoskupením štyroch muzikálových sólistov, ktorí spievajú piesne rôznych žánrov (muzikál, opera, pop či vianočné koledy). Stálymi členmi formácie sú držiteľ ceny Thálie, tenor Marian Vojtko, spevák a herec, barytenor Pavel Vítek, dvojnásobný držiteľ ceny Thálie, barytenor Jan Kříž a operný tenor Michal Bragagnolo. Formáciu zostavil producent Janis Sidovský v roku 2017 a odvtedy vydala dva albumy, ktoré získali zlaté a platinové platne Supraphonu. 4 Tenori úspešne koncertujú po celej Českej a Slovenskej republike v sprievode sláčikového kvarteta alebo symfonického orchestra. Medzi ich najznámejšie piesne patrí Už z hor zní zvon, Mně sílu dáš, To je ta chvíle a Krása, ktorú naspievali s Luciou Bílou.

Rok českej hudby 2024 je kultúrny projekt, ktorý má za cieľ osláviť a propagovať českú hudobnú tvorbu a tradíciu v Českej republike i v zahraničí. Projekt je spojený s významnými hudobnými výročiami, predovšetkým s 200. výročím narodenia skladateľa Bedřicha Smetanu. Rok českej hudby 2024 zahŕňa množstvo koncertov, festivalov, súťaží, výstav, prednášok a ďalších aktivít, ktoré predstavia bohatosť a rozmanitosť českej hudobnej kultúry. Medzi organizátorov a partnerov projektu patria Ministerstvo kultúry ČR, Český rozhlas, Česká televízia a ďalšie inštitúcie.

Zdroj: TS, Supraphon

Tituly zoskupenia nájdete aj u nás: www.spinaker.sk 

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*