DomácePop/Rock

Radůza vydáva nový vianočný album: A žili šťastne až do smrti…

By in Pop/Rock, Domáce

Radůza vydáva nový vianočný album: A žili šťastne až do smrti…

  • Pop/Rock
  • Domáce

Obľúbená česká pesničkárka Radůza prichádza s novým albumom, ktorý je plný prekvapení, hviezdnych spoluprác i oslavou českých vianočných tradícií. Obsahuje nečakaný duet s legendárnym Jiřím Kornom, pieseň pôvodne písanú pre Hanu Zagorovú, ale i prvú koledu venovanú svätému Jozefovi či kostolíku v Hudlicích. Jedna z piesní zároveň postúpila ešte pred svojím vydaním do semifinále v autorskej súťaži United Kingdom Songwriting Contest 2024.

Na novom autorskom vianočnom albume A žili šťastně až do smrti… Radůza pokračuje v rozprávaní rozprávkového príbehu, ktorý začala písať na svojom vlaňajšom best of Bylo nebylo. Po siedmich rokoch od vydania multiplatinovej Studny v poušti, nominovanej na cenu Anděl, sa znovu vracia k téme Vianoc: „Mám rada príbehy. A či už je človek veriaci, alebo nie, vianočný príbeh prináša množstvo tém veselých i dojímavých, ktoré je možné rozvíjať a spracovať. Rada som sa preniesla o tisíce rokov a tisíce kilometrov inde a stala sa pozorovateľkou dávnych príbehov, ktoré na svojom albume rozprávam.“

Na albume zaujme dojímavý duet Mechanický betlém s Jiřím Kornom venovaný betlehemu v Třebechovicích, ktorý bol pred 25 rokmi vyhlásený za českú národnú kultúrnu pamiatku. „Už keď som zahrala prvých pár akordov a melódia sa ešte len rodila, napadlo mi, že by som si práve túto pesničku chcela zaspievať s pánom Kornom. A potom sa už slová skladali na papier samé. Bola som veľmi rada, že Jiří Korn so spoluprácou súhlasil, pracovalo sa s ním skvelo. Poznám ho ešte z dôb, kedy som spievala v muzikáli Dracula; vždy som obdivovala jeho talent, neuveriteľné nasadenie, precíznosť a nepoľavujúcu snahu o dokonalý výkon,“ hovorí Radůza.

Slávnostnú náladu albumu podčiarkujú i ďalší hostia: jazzový trúbkár Miroslav Hloucal, basista Tomáš Liška, banjista Luboš Malina či Unique Quartet. Party pre kvarteto aranžovala jedna z najvýznamnejších českých skladateliek súčasnej vážnej hudby Jana Vöröšová, ktorej skladby má v repertoári aj Česká filharmónia. Poslucháčov potešia tiež radostné koledy skomponované na telo Domažlickej dudáckej muzike, či emotívna skladba napísaná pre dievčenskú cimbalovú muziku Dubinka.

Medzi dvanástimi autorskými piesňami je i Zimní příběh, ktorý Radůza pôvodne písala na vianočný album Hany Zagorovej, ktorý sa však už nezrealizoval. Okrem autorstva textov a hudby sa Radůza predstavuje tiež ako hráčka na elektrickú gitaru, ukulele a ďalšie nástroje. Album vychádza v originálnom obale, ktorého dizajn vytvorila medzinárodne oceňovaná grafička a ilustrátorka Štěpánka Bláhovcová, držiteľka ocenení European Design Awards a HOW International Design Awards.

Pieseň Lidi, to vám zima bylo, ktorú Radůza nahrala s Domažlickou dudáckou muzikou, sa dostala do semifinále 23. ročníka prestížnej medzinárodnej súťaže United Kingdom Songwriting Contest. Súťaž vznikla v spolupráci s BRIT Awards s cieľom objaviť talenty v oblasti písania piesní. Porota je zložená z popredných hudobných profesionálov vrátane členov výberových panelov Grammy, úspešných skladateľov a producentov. „Rozhodla som sa do tejto známej medzinárodnej súťaže autorov piesní prihlásiť hneď dve skladby z nového albumu: Lidi, to vám zima bylo a Povězte, matičko, povězte. Pretože moje pesničky sú v češtine, nemala som ale prehnané predstavy, že by vo výsledku mohli bodovať u medzinárodnej poroty. Ale za pesničku Lidi, to vám zima bylo mi pred pár dňami poslali certifikát, že postúpila do semifinále, a to dokonca v 2 kategóriách: Open a Christmas song. Pesnička Povězte, matičko, povězte síce nepostúpila, ale má certifikát s 5 hviezdičkami z 5 a špeciálnu pochvalu poroty, taktiež v oboch kategóriách. O postupe do finále sa rozhodne v decembri,“ upresnila Radůza.

Album A žili šťastně až do smrti… vychádza v piatok 25. októbra 2024 v Radůza Records v exkluzívnej distribúcii Supraphonu.

Multilink albumu A žili šťastně až do smrti…: https://lnk.to/RaduzaAZiliStastneAzDoSmrtiPR

Duet s Jiřím Kornom Mechanický betlém: https://lnk.to/RaduzaKornMechanickyBetlemPR

TRACKLIST:

  1. Marie vanilku váží
  2. Ježíškovo děkování
  3. Hudlickej kostelíček
  4. Mechanický betlém
  5. Cukr, káva, limonáda
  6. Spí panna Maria
  7. Zimní příběh
  8. Když chodil svatý Josef po zemi
  9. Lidi, to vám zima bylo
  10. Jahody pro pannu Marii
  11. Povězte, matičko, povězte
  12. A žili šťastně až do smrti…

Aktuálne koncerty:

  1. 10. Bratislava, Štúdio L+S
  2. 10. Nitra, Music a Café
  3. 10. Nové Město nad Váhom, Blue Note
  4. 11. Praha, Malostranská beseda
  5. 11. Praha, Malostranská beseda – Krst albumu
  6. 11. Jaroměř, Městské divadlo
  7. 11. Přerov, klub Teplo
  8. 11. Praha, KONCERT PRO BUDOUCNOST – Václavské náměstí
  9. 11. Čelákovice, Kulturní dům
  10. 11. Žamberk, kino
  11. 12. Zábřeh, kino Retro
  12. 12. Pozlovice, hotel Ogar
  13. 12. Praha, KD Mlejn
  14. 12. Praha, KD Mlejn
  15. 12. Nový Bor, Městské divadlo

TS, zdroj Supraphon

Tituly “Radůza” nájdete na spinaker.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*